Friday, May 21, 2010

Sikhisme.

Het sikhisme is een monotheïstische godsdienst die in het begin van de 16 eeuw ontstond in noordelijk India door de eerste leermeester Guru Nanak Dev. Het is een apart geloof en geen samenvoeging van hindoeïsme en islam, zoals soms gedacht wordt,maar een separate en progressieve religie met als basisgedachten één God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen.
Deze religie doet een beroep op zijn volgelingen om een leven van discipline, hard werken, liefdadigheid en meditatie te leiden. Zij accepteert het bestaan van alle geloven en tolereert geen bevooroordeling of onderdrukking op basis van godsdienst, kaste, kleur, geloofsbelijdenis, ras en/of sekse.

Het sikhisme werd gevestigd door tien goeroes (leraren of meesters), die leefden tussen 1469 en 1708. Deze leraren waren intellectuelen wiens hoofddoel in het leven het geestelijke en morele welzijn van de massa was. Elke goeroe voegde principes en praktijk toe aan hetgeen door zijn voorgangers werd onderwezen.De doctrines zijn vastgelegd in deGoeroe Granth Sahib of Adi Granth, het heilige boek voor sikhs,dat 6000 hymnes bevat en in de gouden tempel bewaard en vereerd wordt als de 11de en definitieve goeroe.

21 Miljoen van de 26 miljoen aanhangers wonen in de Indiase deelstaat Punjab. Er zijn ook sikhgemeenschappen in Maleisië,Singapore,Oost-Afrika,het Verenigd Koninkrijk,de Verenigde Staten en Canada maar de 2 sikh die mijzelf bijzonder nauw aan het hart liggen wonen en werken in Klein Antwerpen,bedrijven 'De Witte&De Zwarte' en bakken de Goddelijkste,goudgele frietjes ter wereld!

No comments:

Post a Comment