Friday, May 21, 2010

Pushkar-Amritsar-Dharamshala.


1000 Km door het zand van Rajasthan,Punjabs graanvelden en het voorland van de Himalayas in Himachal Pradesh...Pushkars bonte Hindu-pelgrims,de gedistingeerde Sikh in Amritsar en ingetogen Tibetaanse monniken uit Dharamshala;een observatie door de caleidoscoop van Indias geo-demografische diversiteit met een Royal Enfield als precisie-instrument.


We bezoeken steenbakkers,cokesbranders en bijenhouders,wisselen woorden met adolescente sadhus en heilige welpjes,nieuwbakken en ongeoefend,even onschuldig als vroegrijp.
We oefenen internationale gebarentaal met geïsoleerde gezinnen en aanzwellende menigten in mistroostige steden waar sinds het einde van het imperialisme geen westerling meer voet aan wal heeft gezet.Alles in het aanschijn van een dreigende dehydratatie.

Arbeid adelt...deze ambulante imker beheert 2oo korven,dus 200 bijen-kolonies ,waarmee hij de bloesemende gewassen en boomgaarden volgt. Elke zwerm produceert 50 kg verrukkelijke honing...goed voor 10 ton op jaarbasis!


Karni Mata tempel,Deshnok,Rajasthan.
(Uit de Rattenvanger van Hamelen:Het was een lange, lompe kerel, dor en bruinverbrand, met een kromme neus, een snor als een rattestaart en twee grote gele, spottende steekogen. Hij droeg een grote vilten hoed met een rode haneveer, een groen jasje met een leren riem en een oranje broek. Zijn voeten staken in sandalen. Die had hij vastgemaakt met kruisbanden, zoals zigeuners dat doen.)


India...land der 1001 anomaliën.Sinds de laatste pest-epidemie in1994 is er een niet aflatende overheidsinspanning om rattenpopulaties te bestrijden...niet zo in Deshnok waar deze knaagdieren verafgood worden als toekomstige reincarnaties van heiligen,mystici en sadhus(die lieflijk ogende jongens!)
Een bezoek aan de Karni Mata tempel is niet voor sensibele zieltjes;eenmaal voorbij de deuren van verfijnde zilversmeedkunst,voorbij het sublieme marmeren inlegwerk van de tempelgevel,begint de schaduwkant,de abbe-rat-ie van de goede smaak.Welkom in het rattenrijk!Op kousenvoeten,schoenloos,waden we door een zee van ongedierte,excrementen,voedselresten,dode kadavers en gezellig picknickende gezinnen.De uit de kluiten gewassen muizen genieten hier een voorname status en er eentje wegschoppen staat gelijk met blasfemie,godslastering!
Voedsel delen of in aanraking komen met zulk een rotrat betekent geluk afdwingen...in een hoek staan grote kommen gevuld met melk,tientallen beesten balanceren op de rand terwijl ze zich laven,de goede parochiaan die een weinig van deze melk proeft krijgt meteen absolutie der zonden...of een bacteriële darm-infectie!


Toeval of niet,na dit bezoek worden Elchen en Enfield achtervolgd door pech,de motor valt onophoudelijk ten prooi aan technische defecten en mijn bevallige reisgenote wordt geveld door een aanslepende blaasontsteking.

De beste motivatie om een ziekenhuis te vermijden is er in een terechtkomen!

Het 'hospitaal' in casu blijkt een aanbouw/bouwval achter de praktijkruimte van de dienstdoende huisarts.Ondanks de dubieuze opnamefaciliteiten-alom gescheurd kunstleder en glansloos alluminium-draait de zaak goed.'Be Happy' vermeldt het bonte,buikomspannende t-shirt van onze geneesheer...een overtuigend medisch advies!Eenvoud en simpelheid kenmerken eveneens zijn behandelingswijze;de helft van het legertje patiënten wordt meteen aan het infuus gehangen,bij valavond is Elchen omsingeld door en batterij glucose-junks...baxter-blues in India!

Amritsar,thans een buitengewoon slaapverwekkende stad van 13 in een dozijn,was het niet voor de Harmandir Sahib of Gouden Tempel, het spirituele epicentrum van het sikhisme.Het is niet al goud wat blinkt...ondanks de schitterende architectuur en de ambiance van harmonie en tolerantie heeft het heiligdom een bewogen geschiedenis van ravage en bloedvergieten... Afghaanse invallen in de 17de eeuw,de afscheiding van Pakistan in 1947,de bezetting door Sikh-extremisten in 1984;scènes die het water rond de tempel bloedrood kleurden...maar vandaag zwemmen karpers weer routineus hun rondjes en baden vaders hun zonen in het sacrale nat.

6 Maanden geleden begon de start van deze fascinerende reis in het Indiase hooggebergte,nu lijkt de aankomst in het verheven upper-Dharamsha(McLeod Ganj) een zachte landing over de eindmeet.Eveneens een cirkelbeweging ...van Siddhartha Gautama Boeddhas geboorteplaats in Lumbini,Nepal naar de woonplaats van zijn 14de incarnatie...de Dalai Lama.
En de timing is perfect!
Een rij kralen beweegt systematisch,schoksgewijs naar beneden,een andere in de tegenovergestelde richting,het gebedssnoer gaat gewoontegetrouw en bedreven door haar oude vingers terwijl ze haar mantras mompelt.
We wachten,samen met een 1000-tal Tibetanen, op Tenzin Gyatso,in het Westen beter gekend onder de naam Zijne Heiligheid de Dalai Lama ,die vandaag tijdens een officiele plechtigheid zijn dankbaarheid zal betuigen aan de regering van Himachal Pradech en respect namens de Tibetaanse regering in ballingschap die hier in het noorden van India al 50 jaar,sinds de inval van communistisch China,een veilig onderkomen geniet.Het is een sobere aangelegenheid die niettemin een sterke impressie achterlaat,alleen al door de aanwezigheid van zovele politieke vluchtelingen,slachtoffers van de Chinese repressie.
Opvallend door hun afwezigheid...de coryfeen van het internationale politieke theater.Het Tibet-thema is een hete aardappel!

"The roots of all goodness lie in the soil of appreciation for goodness"(Dalai Lama)

No comments:

Post a Comment