Saturday, January 9, 2010

Sathya Sai Baba.(1)

3 Maanden geleden,tijdens de fenomenaal rudimentaire voorbereiding van deze reis,verscheen voor de eerste keer zijn naam;Sai Baba...de mensgod en reïncarnatie van Shiva en Shakti(resp. de Hindoe-goden van welzijn en vrouwelijke energie) .
Even googelen,profielletje diagonaal lezen op Wikipedia(beetje controverse hier en daar),Sai Baba...Sai Blabla,etc.
Hij verdween meteen weer naar het achterplan waar hij thuishoorde.Onderweg verscheen zijn markante kop(de enige Indier met een afro-kapsel!) nog wel eens als een sticker op een toonbank of een vergeeld portretje onder een wandklok.

Chaostheorie of de wiskunde van dynamische systemen.
Waar precies in de wereld van oorzaak en gevolg de beslissing tot stand kwam om naar het zuiden van India en Sai Baba af te reizen is vooralsnog onduidelijk.
Was de bereidheid voor een lange,onthechtte en ascetische motortocht er weer,onvatbaar voor andermans agendas?
Zijn de talloze koude Nepalese nachten er teveel aan en heeft mijn lichaam nood aan een zwoele temperatuur?
Werd bij Sadhana-yoga een ontluikende interesse gevoed naar mystiek,een contra-gewicht voor het te eenzijdige materialisme?
Misschien werd de beslissing wel voor me genomen.
Vandaag ben ik gebombardeerd tot transnationaal postbode met een eenmalige 'gewijde' opdracht.Een onverwacht bezoek aan het Aishwarya Children Home...een ouder koppel biedt hier onderdak en warmte aan 36 straat-en weeskindjes,zonder overheidshulp maar met de inzet van een handvol onzelfzuchtige Finse idealisten .3 Dozijn handjes komen zich netjes voorstellen.Een kleine rondleiding volgt...in de woonkamer staat een uit de kluiten gewassen schrijn,bloemenkransen en kaarsen rond de incarnatie van Michael Jackson!Hier wonen vrome supporters van SBB.
Het eenvoudige verzoek een omslag met kindertekeningen aan hun spirituele leider en gids te overhandigen wordt moeiteloos aanvaard...ik ga toch die richting uit!
Het preludium...morgen de afreis,2000 km,gewapend met bruikbare literatuur(Stephen Hawking's The Theory of Everything/Eckhart Tolle's The power of now)
en een gezonde dosis scepticisme,op zoek naar Baba's brievenbus!


"Idealism increases in direct Proportion to one's distance from the problem."(John Galsworthy )

1 comment: