Monday, January 25, 2010

Bonda Adivasis?

Ditmaal was de keten van oorzaak en gevolg wel duidelijk;in een onooglijke mestvaalt op de grens met Nepal waaide een verdwaald exemplaar van GEO-magazine in mijn handen.De titel kopte 'Paradise Revisited?' en ik was meteen geintrigeerd.Het artikel beschreef enkele van Indias etnische minderheden en authentieke volksstammen en was verrijkt met treffende foto's.
Volksstammen?...was dat niet meer een aangelegenheid voor de Australian Outback,Papoea-Nieuw-Guinea of de provincie Henegouwen?
In het stuk werd gewag gemaakt van de precaire Bonda-gemeenschap, amper 5000 zielen rijk, in de heuvels rond Koraput.Een omweg van een paar honderd kilometer door de natuur van de tropenstaat Orissa vormt geen obstakel.Gebrekkige voorbereiding(what's new?) en een summiere coördinatie zijn evenwel handicaps.De verwachtingen waren niet al te hoog gespannen...hoe vind je in hemelsnaam een antropologische speld in de hooimijt van subcontinent India?
Treurzang als soundtrack... roadmovie to Golgotha...
Nergens een slaapplaats en het ene mechanische manco na het andere...requiem van een fantasie.Het lijkt een koude nacht te worden tot ene Leon Mahoney de poort van zijn landgoed en de wereld van de aborigines ontsluit;
de volgende dagen zal ik 3 van s'lands 645 excentrieke volkeren ontmoeten en (te) lang in respectievelijk Poraja,Dongria Kondh en Bonda-ogen staren.

'In Romeinse legenden werden Aborigines voorgesteld als ruwe en onbeschaafde mensen, die bossen of holen tot woning kozen en zich voedden met boomvruchten, die zonder orde of wet leefden, geen akkerbouw kenden en geen enkele hogere behoefte voelden.'

Een anomalie der geschiedenis...ikzelf zoek Jean-Jacques Rousseaus 'nobele wilde'!

Orissas 62 volksstammen onderscheiden zich van elkaar door ritus en ritueel,door hun manier van levensonderhoud via jacht en visvangst,landbouw,ambachtelijk vakmanschap,arbeid in mijnbouw of industrie.Ze spreken vaak uiteenlopende talen,dragen kenmerkende kledij ,juwelen en tatoeages.Geloofsovertuiging bestrijkt het hele spectrum van antropomorfisme tot fetishisme of sjamanisme.Er zijn fysieke eigenaardigheden en antropologische observatie vermeldt zelfs contrast in (groeps)psyche.
Wat al deze volkeren echter gemeen hebben is de sluipende invloedssfeer der 'beschaving' die hun culturele eigenheid en hun natuurlijke leefomgeving aantast.Wie zich aanpast zal overleven...maar tegen welke prijs?

De Poroja-clan in het dorpje Goudaguda;mannen zijn uitstekende pottenbakkers maar hun inzet verdampt tegenover de bouwvakkerdames...een half dozijn Poroja-vrouwen hebben Chandoori Sai(http://www.chandoorisai.com/) met handenarbeid van de grond opgetrokken!


De Dongria Kondh...esthetiek en sensualiteit verpakt in een enkele lap stof,mannen en vrouwen roken smaakvol zelfgerolde sigaren die logeren achter oren of in een haarknot.


De Bondas...daar zijn ze dan...the noble savage,de edele wilde...de zogenaamde primitieven!Een exeptionele stam...dames dragen enkel een korte broek en schouderdoek,de rest van hun lichaam ligt bedolven onder een lawine van kralenkettingen.Naar verluidt is het een zeer furieus volkje(moord en doodslag zijn geen taboes!)...de pezige lichamen,kortgeknipte koppen en merkwaardige sieraden ontkrachten die stelling niet helemaal.Ik zal maar niet te lang staren...

Lo, the poor Indian! whose untutor'd mind
Sees God in clouds, or hears him in the wind;
His soul proud Science never taught to stray
Far as the solar walk or milky way;
Yet simple Nature to his hope has giv'n,
Behind the cloud-topp'd hill, a humbler heav'n;
Some safer world in depth of woods embrac'd,
Some happier island in the wat'ry waste,
Where slaves once more their native land behold,
No fiends torment, no Christians thirst for gold!
To be, contents his natural desire;
He asks no angel's wing, no seraph's fire:
But thinks, admitted to that equal sky,
His faithful dog shall bear him company.(Alexander Pope's Essay on man)

No comments:

Post a Comment