Friday, June 25, 2010

Zwemologie(3).

Dag 9.Nog 34...Aftellen gebeurt nu in uren.Missie mislukt... de nodige discipline was afwezig om de vipassana-techniek te handhaven, de aanzwellende gedachtenvloed te keren.Maar deze ervaring was allerminst betekenisloos...de confrontatie met je eigen pijnpunten is altijd leerrijk,bovendien heb ik de sereniteit van stilte,van stilzwijgen en de kracht van ademhalen leren herwaarderen.
De rest van de dag wordt er nog even gemijmerd over oude en kersverse familieleden,over nieuwbakken en gerijpte vriendschappen,over jonge huisdieren en verse kamerplanten,over nieuwe verf op oude muren.Ik denk aan thuis...zonder tegenzin,zonder hunkering.Evenwichtig en in harmonie met het moment.

Dag 10.Het spreekverbod wordt opgeheven,de nobele stilte verbroken.Kwetteren,ouwehoeren,
palaveren,snateren,tateren...tongval en spreektaal in eindeloze variaties.Vanwaar toch die aandrang om maar meteen herrie te produceren.
Spraakvermogen is een zwaar overschatte bekwaamheid.

De vergelijking met de Osho-ervaring borrelt naar boven,beide visies ambiƫren de bevrijding en ontvoogding van het individu maar zijn elkaars antithese in stijl en methodiek.De ascetische zelfbezinning van S.N. Goenka versus Osho's sinksenfoor...de twee grachtkanten van het veldwegeltje naar verlichting.

Slotsom.Vipassana meditatie is zeker aanbevelenswaardig voor wie even in de huid wil kruipen van een kloosterbroeder of een monnik,voor wie een moment wil proeven van een calvinistisch kluizenaarsschap,contemplatie ipv temptatie voor hen die Boeddhas boodschap lijfelijk willen ondergaan...om dan meteen ontmoedigd te raken.
Zeker geen methodiek voor de neofiet.


"May all be liberated from the bondages,the shackles and the chains of the defilements of the mind and experience real peace,real happiness,real harmony"(Goenka)

No comments:

Post a Comment