Monday, November 16, 2009

tis e rut ut tus en ot rint trint drin

Net voor het ochtendgloren schoof de debutant-matroos geruisloos in het pak.Zonder voortvarendheid,stapvoets,werd de boeg naar de Westhoek gericht...een vreemdsoortig oord waar men niet spreekt van voedsel maar prack,mensen parlevinken en poekelen in koeterwaalse spraakklanken en waar de grond vergeven is van bieten,bommen en botten.
De dekknecht kwam uiteraard beslagen ten ijs,van gortschaften tot theewater...Pirates of the Caribbean en Muppet treasure island lagen tenslotte nog helder in het geheugen.Al snel werd echter duidelijk dat sluiswachtersknopen,dubbele carrick-lussen en spaanse boeglijnen cinematografisch onverfilmbaar zijn.Janmaat was zonder beschuit scheepgegaan!
Het platte land meandert voorbij...stoïcijns,onbewogen en ingetogen viseren visser en reiger hetzelfde opzet,oogwit in spagaat...Darwins indirecte duel.Kerktorens en windmolens priemen uit de akkers als spelden op een kantkloskussen en met de kadans van de golfslag,het gedempte stampen van de binnenboordmotor,verglijdt de tijd...versteent het vernuft.
De neofiet-nautist begreep allengs waarom kleine Hollandse meiden dagdromen van zeilreisjes rond de wereld!En toen blies andermaal The Last Post.
"Een schip kan geen diepgang hebben zonder ballast."(Hans Kudszus)

No comments:

Post a Comment