Monday, July 26, 2010

De grootste legpuzzel ter wereld!


Lang voor er sprake was van een Romeins Rijk,Verenigde Staten van Amerika of de Europese Unie had Keizer Qin Shi Huang(259-210 v.Chr.) zijn zaakjes al op orde.De 13-jarige troonpretendent zou nog voor zijn 40ste zes naburige koninkrijken onderwerpen,een efficiënt gecentraliseerd bestuur creëren en de voorheen gefragmenteerde monetaire-,maat-,en schriftsystemen standaardiseren.
In zijn vrije uurtjes dirigeert de monarch de constructie van 6400 km wegen-en waterwerken.Het land wordt verrijkt met een eerste rudimentaire versie van de Grote Chinese Muur en verarmd door de persecutie van het Confucianisme via boekverbrandingen en executies van scholieren.
Keizer Qin was duidelijk een uitslover met ADHD.
De eerste stichter van een eengemaakt China zag de dingen groots,tijdens en na zijn leven...boven -én ondergronds!Huangs politieke nalatenschap wordt ten dele al meer dan 2 millennia gehandhaaft...zijn funeraire erfenis is niet minder indrukwekkend.
In 1974 stuitte een boer per toeval op een kelder met potscherven.Sindsdien is een heuse krijgsmacht van meer dan 7000 levensgrote beelden blootgelegd in deze buitenwijk van Xian;de historische eindhalte van de Zijderoute.
De hele machtsstructuur van een militair apparaat,van cavalerist tot officier,wordt met scrupuleuze precisie opgespit en hersteld.Een huzarenstuk...niet alleen zijn de archeologische artefacten door plunderingen en grondverzakkingen tot puin herleid...de gelaatsuitdrukkingen,lichaamsbouw en bewapening van elke soldaat was bovendien uniek gebeeldhouwd.China is een land waar een universitaire opleiding in oudheidkunde nog stralende vooruitzichten biedt!
Opgravingen worden onophoudelijk voortgezet.De opening van de keizerlijke grafkamer,waarvan vermoed ongeschonden,wacht op innovatieve conservatie-technieken.In antieke teksten wordt dit megalomane mausoleum omschreven als een ondergrondse schatkamer ;paleizen gevuld met edelstenen,rivieren van vloeibaar kwikzilver en ingenieuze verdedigingsmechanismen tegen indringers.
Als dat geen Hollywood-kaskraker wordt...Indiana Jones and the curse of Qin Shi Huang.
De realisatie van het grafmonument hield 700 000 werknemers 38 jaar lang aan de slag.
Kijk...laat zulk een verlicht despoot onze grote natie besturen en de
werkloosheid smelt als chocolade in een gretig kindermondje,toerisme zal floreren als nooit tevoren en plotseling houdt iedereen van....Keizer Phillip?


No comments:

Post a Comment