Tuesday, February 2, 2010

Sathya Sai Baba(3)-De ashram.

Voor wie geen fluit kent van spirituele symboliek lijkt het kluizenlokaaltje van de ashram niet erg uitnodigend tot een lang verblijf!Maar het embleem van Kosmische Bewustzijn en Scheppend Principe is hier onbetwistbaar op zijn plaats.


"Do you smoke ,Sir"
"No,i do not,Sir"
Alsof de duivel ermee gemoeid is valt er gelijktijdig een pakje sigaretten uit mijn ene rugzak en vindt de bagage-inspectie het bundeltje Bonda-sigaren in de andere.Terug naar af!
Na een tweede ronde fouilleren mag ik dan toch binnen.Men zegt dat De Meester zijn bezoekers vaak op de proef stelt.
De ashram,Prasanthi Nilayam,is de thuisbasis en leefgemeenschap van,en ontmoetingsplaats voor Sai Baba's adepten,een vergrendeld dorp middenin het stadje Puttaparthi.De plek beslaat het grondgebied van een volwassen voetbalstadium en kan ongetwijfeld evenveel bezoekers huisvesten.Tegen alle verwachtingen in(dit is nog steeds India)wordt het oord uitstekend beheerd en verloopt de organisatie nagenoeg perfect;dagelijks worden tienduizenden bezoekers uit alle windstreken omzeggens gratis onderdak en voedsel verschaft...dat vereist uiteraard discipline ,die afgedwongen wordt door een rigoreus reglement en een regiment ijverige vrijwilligers.
Laat de hele handel over an Rajou met de tulband of Jan met de pet en binnen de korste keren is het hier een vuilnisbelt dan wel een kuuroord...om 9 uur 's avonds gaan de poorten dicht en de lichten uit!


Buiten de immer schone variaties in koffiekleur van dit volk en hun perkamenten ouden van dagen circuleert hier een minderheid aan blanke karakterkoppen...het druppeltje melk.
Serge Gainsbourg;een liederlijke leven afgetekend op diens gezicht.Freddy de Kerpels in het kwadraat;huurlingen uit de USSR.Oude hippies,jonge hippies.Rijkeluisweduwen met een overmaat aan make-up,pseudo-hippies,BOM-moeders met baby's, vaders en hun zonen.Iedereen komt naar hier om Het Wonder te aanschouwen en te bezingen,zijn devotie en liefde te verklaren,zich aan Baba's voeten neer te storten.
Ondertussen deel ik de slaapzaal met een peleton snurkende Russen terwijl muskieten dorstig door het net kijken tot ik een steekje laat vallen.


"Niets is zonder bloed geboren."(Herwig Hensen)

No comments:

Post a Comment