Sunday, November 11, 2007

½ hogshead = 31½ gallon


In 1586 publiceerde de Vlaamse mathematicus Simon Stevin het opmerkelijke pamflet 'De Thiende' waarin hij met de nodige geestdrift het innovatieve karakter van dit theoretische leerstuk toelichtte,benadrukkend dat de universele introductie ervan in de toenmalige munten-,maten-,en gewichtenleer slechts een kwestie van tijd zou zijn.Op 21 augustus 1816 werd het metrieke stelsel bij wet in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ingevoerd.
Het afwijkende Imperial Standard System echter,ontwikkeld in Engeland in 1824 en gebaseerd op een historische accumulatie van Celtische,Germaanse en Romeinse reken-eenheden bleef lange tijd van toepassing in de Angelsaksische invloedssfeer. Vandaag verkeert de USA in het illustere gezelschap van Birma en Liberia als enige landen waar standaardisatie niet eens op de politiek-economische agenda prijkt.De apotheose van deze gedateerde,antieke praktijk ;in 1999 werd de experimentele satteliet(mars climate orbiter)tot een rookpluimpje gereduceerd door een zogenaamde Metric Mixup(leve de alliteratie!);de software voor de stuwraketten cijferde in pound-eenheden terwijl het ruimtetuig zelf stuwkracht in Newton verwachtte,een foutje van 123 miljoen $.
Voor bezoekers aan dit prachtige land zijn dergelijke vergissingen gelukkig minder catastrofaal;een 10-tal pinten na een avondje stappen leidt weliswaar tot een (harder)houten hoofd de volgende ochtend,een gezapige snelheid van 100 per uur over de highway onverwijld naar een politiecel en bij gemiddelde temperaturen van 30 graden(F) struikel je eerder onder een ijverige sneeuwruimer dan een lichtvoetige inlandse freule.
Door de toenemende mondialisering vinden ook steeds meer Amerikanen hun maat-methodiek een onverteerbare aangelegenheid,getuige daarvan volgende scherpzinnige uiteenzetting...
(voor de belangstellenden;1/2 hogshead vormt het equivalent van 119,24 liter)


"Er zijn 3 soorten wiskundigen; zij die kunnen rekenen en zij die niet kunnen rekenen."(P. Dobbelaere)


1 comment:

  1. Beste, Bart en Britt.







    We vernemen regelmatig van je ouders dat je het goed maakt daar in de USA, en dat doet ons echt

    deugd. Wanneer ik je blog open en telkens weer wat nieuws lees over het reilen en zeilen in Amerika, heb ik zo het idee dat het er daar enigszins anders aan toe gaat als in ons kleine Belgenlandje.

    De cafeetjes en de terrasjes cultuur zoals wij ze hier ervaren zul je daar wel missen, zeker als je van de stad naar het platte land verhuist. Maar zoals ik vernomen heb, is het je toch gelukt om een cafeetje in de buurt te vinden, in goed gezelschap zal een Amerikaans biertje ook best wel smaken hé.

    Hoe is het trouwens met Britt? Heeft ze al een soepje uitgeprobeerd?

    Een Halloweensoepje misschien? Ik heb die mooie foto van jullie gezien als verkleed koppel, het was de moeite. Halloween is aan ons niet besteed, ook al doet de media erg zijn best om de mensen zover te krijgen dat het hier ook massaal gevierd wordt, Wij vieren dan wel geen Halloween, maar doen met Kerstavond al zot genoeg. De zoektocht naar een originele Kerstmuts is al begonnen, Spijtig dat jullie er niet bij zijn om jullie stem uit te brengen bij de mutsenwedstrijd, wat hebben we toen toch gelachen hé.

    Maar we zullen zeker foto’s opsturen. Met zo’n leuke familie als die van Britt zal het ginder ook wel een gezellige Kerst worden. Het einde van het jaar komt naderbij en we hebben nog altijd geen regering.

    Het is een echte strijd tussen de Vlamingen en de Walen. Hopelijk komt er snel een oplossing, zodat we in het buitenland nog een beetje serieus overkomen. Maar ik vermoed dat jij de actualiteit over dit alles wel volgt via de computer zeker. Bart ik ga nu stilaan mijn brief afsluiten, maar wil je eerst nog feliciteren met je eigen blog, je doet dat uitstekend . Ik heb nog geen account gemaakt, maar zal dat zeker nog wel doen. Nonkel Remy en ik zelf wensen jullie nog het allerbeste. Ik zal je zeker nog wel eens iets laten weten.



    Dikke kussen, Tante Rita.

    ReplyDelete