Een softsleeper(bed) en een hardsleeper(zetel) zijn de 2 voornaamste prijsklassen maar er is nog een derde manier om per trein van punt A naar B ter reizen.In dit land kan je namelijk ellenlange afstanden afleggen op een staanplaats!
De Chinese hardnekkigheid is bijwijlen bewonderenswaardig!
Onnodig te verduidelijken dat tegen middernacht het gangpad lijkt op een menselijk Mikado-spel.Het minst benijdbaar is het vrouwtje dat 8x daags het karretje met verfrissingen door dit armen-en benenwoud loodst.
Han Yang,Li Luang en Lui Luang zijn 3 studenten die de schoolvakantie bij hun familie doorbrengen.Zij maken de overtocht naar de andere kant van China twee keer per jaar.Volgens hen is de kwaliteit van het onderwijs in de hoofdstad beter dan in Urumqi.Grootsteden als Beijing verleiden niet alleen economische maar ook intellectuele 'vluchtelingen'.
We spreken helaas niet dezelfde taal dus leren we elkaar een kaartspel.Wie ooit Chinezen luidkeels en met slaande vuist "TROEF,GODVERDOMME!!" hoort brullen ,reist in mijn voetsporen.
Ondertussen glijdt de onmeetelijke leegheid van noordelijk China voorbij het raam...van haar
een miljard driehonderd miljoen inwoners valt geen spoor te bekennen.
Urumqi of Wulumuqi is de hoofdstad van Sinkiang,een autonome regio in het Noordwesten van het land en heeft in vele opzichten(taalkundig,cultureel en commercieel) sterkere banden met westelijke gebieden dan met de rest van China zelf.Haar populatie bestaat voor de helft uit Han-Chinezen en bijna de helft uit Oeigoeren,het volk dat in de landelijke gebieden van Sinkiang de meerderheid van de bevolking uitmaakt.
Deze stad is vooral bijzonder interessant voor polyglotten in onmogelijke idiomen aangezien de nabijheid van Rusland en de Islamitische Stan-landen 3 voertalen verantwoorden.En voor mensen met oceanofobie is Urumqi de hemel op aarde...geen andere miljoenenstad ter wereld ligt zover van zee!
Aangezien ik in geen van beide rubrieken thuishoor wordt de tocht na 2 dagen hervat.
No comments:
Post a Comment